Историјат клуба

ИСТОРИЈА ШАХОВСКОГ КЛУБА ПТТ БЕОГРАД ОД ОСНИВАЊА

ОСНИВАЊЕ ШК ПТТ

Шаховски клуб основан је 1939. године, а настао је од Шаховског одсека београдске секције Удружења чиновника ПТТ струке, основаног 1935. године.
На челу тог одсека био је Јован Јоца Милетић, који је био и први председник ШК ПТТ.
Јован Јоца Милетић довео је ШК ПТТ до освајања екипног првенства Београда 1939. године.
У то време, најпознатији шаховски клубови су били БШК, Земунски ШК и ШК ПТТ.
Јован Милетић је за време рата приступио НОП-у, у време окупације ухапшен је и стрељан на Бањици 1942. године.

СИМУЛТАНКА АЉЕХИНА У БЕОГРАДУ 1936. ГОДИНЕ

Ова симултанка одржана је у сали Савеза набављачких задруга, у Дечанској улици, а у организацији Шаховског одсека Удружења чиновника ПТТ струке.
Аљехин је победио са 29,5 : 10,5.

МЕЧЕВИ ПРВЕ БЕОГРАДСКЕ ЛИГЕ 1937/1938. ГОДИНЕ

За ове мечеве владало је велико интересовање. Сви клубови су се трудили да привуку што већи број јаких играча, а у томе су се највише успели „поштари” (Шаховски одсек ПТТ) који су довели др Трифуновића, С. Аћимовића и Филиповића (из Земунског ШК), Извекова (из БШК-а) и неке друге тада познате београдске играче.

ПРВА БЕОГРАДСКА ЛИГА 1939. ГОДИНЕ

Такмичењем у овој лиги руководио је клупски одбор састављен од представника свих клубова, под председништвом Јована Јоце Милетића из ШК ПТТ.
За ШК ПТТ играо је и др Тифуновић (тада мајстор) који је освојио 100 одсто поена.
Првенство Београда освојио је ШК ПТТ са освојених 41,5 поена, а у име Земунског ШК са освојених 39,5 поена.

ШАХОВСКИ КЛУБ У ЗГРАДИ НА УГЛУ ТАКОВСКЕ И КОСОВСКЕ УЛИЦЕ

После ослобођења Београда (20. октобра 1944. године) млади шахисти Београда (Караклајић, Андрић, Радојчић и други) истицали су се у крчењу рушевина, сакупљању прилога за рањенике и у другим омладинским акцијама.
Од општинског одбора добили су кључеве за шаховски клуб, који се налазио у згради на углу Таковске и Косовске улице.

ОСНИВАЧИ СПОРТСКОГ ДРУШТВА „ПОШТАР”

Шаховски клуб ПТТ Београд је оснивач и члан Спортског друштва „Поштар”.

ПОДАЦИ ИЗ ЗАГРЕБАЧКОГ ШАХОВСКОГ ГЛАСНИКА, 1938. ГОДИНА

У овом шаховском часопису бр. 1, од 31. јануара 1938. године, Озрен Недељковић, у вези са екипним првенством Београда, наводи:
– Да је Одсек ПТТ начинио праву сензацију победом над Земунским ШК, да су поштари успели у својим просторијама у Поштанском дому да створе шаховски центар за читав један крај Београда и да привуку и самог мајстора др Петра Трифуновића, као и одличне играче Милутина Рајковића, Ивана Ивакова и друге.
Агилни прочелник Јован Милетић труди се да што више подигне и унапреди овај шаховски одсек, а у пројекту је да, уз материјалну помоћ Министарства пошта и секције ПТТ (централа), организује и интернационални турнир.
У истом часопису бр. 3, од 31. марта 1938. године, у рубрици „Шаховска хроника”, објављена је шаховска вест:
– На турниру Одсека ПТТ учествује 17 играча, међу којима су др Трифуновић и М. Рајковић.
(према књизи „Београд–метропола шаха” у издању Шаховског савеза Београда, 1997. година)


НОВИЈА ИСТОРИЈА ШАХОВСКОГ КЛУБА ПТТ БЕОГРАД

Срђан Смиљковић, председник ШК ПТТ Београд

ТАКМИЧАРСКИ РЕЗУЛТАТИ

Мушка екипа

Лигашко такмичење (екипно)

До краја прошлог века клуб је углавном играо у Српској лиги – група Север, која је у то време била солидна лига, с обзиром на састав и конкуренцију најбољих аматерских играча из Београда.
Године 2002. ШК ПТТ Београд се, по први пут у историји, пласира у Квалитетну лигу Београда и у њој успешно наступа све до 2007. године, када осваја друго место и улази у Другу лигу Србије (Премијер лига Београда).
Клуб наступа врло успешно у Премијер лиги Београда све до 2015. године, када се због пехова играча и немогућности играња у најјачем саставу на само једну годину враћа у Квалитетну лигу Београда.
Већ наредне године у великом стилу освојено је прво место у Квалитетној лиги Београда, са осам победа и три нерешена резултата и са пет меч бодова више од другопласираног ШК Партизан. Од те године па до 2023. клуб игра у Премијер лиги Београда, која има ранг Друге лиге Србије.

После убедљиве победе (без изгубљеног меча) у Премијер лиги Београда, мушка екипа ШК ПТТ Београд је 2023. године постала прволигаш.

Куп

ШК ПТТ Београд је готово сваке године играо Куп Београда, са кога се даље иде на државни Куп (Куп Светозара Глигорића). На Купу Београда клуб је имао некад мање некад више успеха. Низ година се дешавало да се у последњим тренуцима изгуби прво или друго место, тако да је освајано (не мање значајно) треће место. Тако је било 2004, 2011, 2013. и 2016. године.
Што се тиче играња на самом финалу Купа Светозара Глигорића, клуб је учествовао у њему седам пута у периоду од 2004. до 2012. године. То је тада био огроман успех, јер су резултати постугнити на потпуно аматерској основи. Треба истаћи и да су се играчи ШК ПТТ Београд на државном Купу тих година у шаховској арени борили раме уз раме са водећим велемајсторима тога времена. Наступи на државном купу: Врњачка Бања, 2006. године – освојено осмо место, што је до тада био највећи успех у историји клуба. Матарушка Бања, 2007. године – заузето 13. место, а на резервном турниру друга екипа је освојила у Фестивалској групи треће место и пехар. Крагујевац, 2012. године – поновљен успех из 2006 године. Овог пута то је била деоба од 7. до 9. места.

Поред редовног лигашког такмичења и такмичења за Куп Београда и Србије, играчи ШК ПТТ Београд су наступали на многим радничким играма и радничким шаховским олимпијадама, јер су у то време играчи клуба били водећи у Пошти Србије. Ево неких успеха: ЧЕТВРТА РАДНИЧКА ШАХОВСКА ОЛИМПИЈАДА У ЧАЊУ 2001. ГОДИНЕ – освојено прво место, док је 2003. године, такође у Чању, освојено треће место. На радничким сусретима под називом РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ПТТ РАДНИКА 1997. године на Копаонику освојено је прво место. У Врњачкој Бањи 2000. године и на Златибору 2005. године овај успех је поновљен.

Женска екипа

Највећи успех женске екипе је освојено треће место у Другој савезној лиги, одржаној у септембру 2002. године. Тада је обезбеђен пласман у Прву лигу Србије.
После убедљиве победе (без изгубљеног меча) у Женској лиги Београда, женска екипа је од 2024. године у Првој лиги Србије.