Шаховски меч у возу „Соко”

Шаховски меч у возу „Соко”***

Екипе Шаховског савеза Београда и Шаховског савеза Новог Сада одиграле су 20. новембра пријатељски меч у возу „Соко” на редовној вожњи између Београда и Новог Сада. Сваку екипу у шаховском мечу под називом „Најбржи шах у најбржем возу” чинила су по тројица сениора, две даме, по један омладинац и омладинка, кадет и кадеткиња, ветеран, новинар и јавна личност. Шаховски клуб ПТТ Београд представљао је Александар Станић.

Екипа Шаховског савеза Београда пред меч у возу „Соко”

Дуел између селекција Београда и Новог Сада играо се на 12 табли, по шест мини мечева у оба смера, од Београда до Новог Сада и обрнуто. Резултат је био 24,5:23,5 у корист Новосађана, али он је мање важан, јер је циљ овог шаховског догађаја био промоција и популаризација шаха у Србији, а нарочито међу децом.

„Битно је да вратимо шах у школе и ово што радимо данас је сјајна прилика да мотивишемо децу на дружење, да развијају моторику, концентрацију, а у свему томе је шах показао феноменалне резултате. Сутра ћемо имати једну базу која ће остати да се бави шахом, племенитом и витешком игром. Мислим да би више требало да причамо о шаху и да у етар шаљемо праве вредности”, рекао је Андрија Јоргић, председник ШСБ пред сам почетак меча.

Организатори овог несвакидашњег шаховског спектакла били су Шаховски савези Београда и Новог Сада, Србијавоз а.д. и ТВ Арена спорт.

Фото: ШК ПТТ Београд