Одржан 55. Осмомартовски турнир шахисткиња

Одржан 55. Осмомартовски турнир шахисткиња***

У сали Математичке гимназије од 2. до 10. марта одржан је 55. по реду Међународни велемајсторски турнир шахисткиња, на коме је учествовало десет играчица из Србије, Украјине, Кине, Пољске и Индије. Победила је Александра Малцевскаја из Пољске, која је освојила 7,5 поена.

Председник ШК ПТТ Београд Срђан Смиљковић повукао је први потез у колу које је одржано 8. марта

„Ово је један од најстаријих турнира у Европи, а најзанимљивије је што ће на њему први пут на једном сениорском турниру бити примењен ВАР систем, тако да га нема само Лига шампиона већ и шах”, рекао је на отварању Андрија Јоргић, председник Шаховског савеза Београда.

Осмомартовски турнир привукао је велику пажњу јавности и медија, а на Дан жена, 8. марта, посетили су га председник Шаховског клуба ПТТ Београд Срђан Смиљковић и в. д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да је шах спорт за који је Пошта препознала да у будућности може и на том пољу да буде једна од најбољих, а да је ШК ПТТ Београд недавно и у мушкој и у женској конкуренцији ушао у Прву лигу Србије. „Имамо амбиција да победимо и будемо шампиони ове године. Ово је јединствен случај да су и мушка и женска екипа у Првој лиги истовремено, а било би јединствено и да у истој сезони буду прваци”, истакао је он.

Фото: Вук Бранковић