Одржане седнице Управног одбора и Скупштине Шаховског клуба ПТТ Београд

Одржане седнице Управног одбора и Скупштине Шаховског клуба ПТТ Београд***

Седница Управног одбора и редовна Скупштина Шаховског клуба ПТТ Београд одржане су 21. децембра. Чланови Скупштине једногласно су усвојили Извештај о раду за 2023. годину, Финансијски извештај и План рада за 2024. годину.

„Ово је била година за памћење! Највећи успех који смо постигли је, свакако, убедљиво освојено прво место у Премијер лиги Београда. Остварили смо све победе, осим једног нерешеног резултата у последњем колу. У сали су нас прозвали „казнена експедиција””, истакао је у свом излагању председник клуба Срђан Смиљковић, додајући оно што су сви помислили – само да сад може да нас види наш Драган Недељковић-Недеља, дугогодишњи легендарни предводник и спиритус мовенс клуба.

Смиљковић је додао да немерљиве заслуге за овогодишње велике успехе припадају и в. д. генералног директора Поште Србије Зорану Ђорђевићу: „Омогућио нам је новчана средства за несметано функционисање клуба. Био је присутан на свечаном отварању нових просторија 27. марта, првом Пошта шах купу, као и на прослави пласмана у Прву лигу Србије”.

Председник је посебно похвалио нашег капитена Зорана Мијаиловића, који је формирао екипу и успешно је водио до пехара: „Мијаиловићу припадају темељне заслуге, јер је добро командовао, стратешки промишљао и познаје шаховски свет. У историји Премијер лиге никад нико овако убедљиво није био први.”

Када је о плановима за наредну годину реч, председник клуба је рекао да је Женска лига померена са новембра за фебруар и да и у њој клуб има највише амбиције: „Желимо да наше даме освоје прво место и постану прволигаши, као што су то већ учинили шахисти”, истакао је он и додао да „екипа” из РЈ „Хибридна пошта” пружа клубу велику помоћ, правну и организациону.

„И у идућој години наступамо са највећим амбицијама. Шахисте очекују тешки окршаји у Првој лиги у септембру, а у плану је и оживљавање живота клуба брзопотезним турнирима, као и онима са убрзаним темпом. Развијаће се и шаховска школа и омладинска селекција. Жеље су нам и да се за наш клуб са богатом традицијом, основан 1935, током 2025. године направи монографија поводом 90 година од оснивања”, закључио је Смиљковић.

Надзорни одбор, на челу са председником Ненадом Нерићем, директором РРЈ „Краљево, Чачак” Поште Србије, на телефонској седници констатовао је да су Извештај о раду и Финансијски извештај ШК ПТТ Београд у сагласности са нормативним актима Клуба.

На предлог Управног одбора, Скупштина је једногласно одлучила да Клуб у Управном одбору Шаховског савеза Београда, уместо преминулог Драгана Недељковића, убудуће представља Владан Ђаковачки.

Под тачком разно, најављен је други Пошта шах куп, а то што екипа ПТТ Београд није била прва на претходном купу посебно „пече” председника Смиљковића: „Зајечарци, који су победили, стално ме „пецкају” због тога. И зато, на следећем купу, крајем јануара или почетком фебруара, морамо бити најбољи”, поручио је он.

На Европском првенству у убрзаном и брзопотезном шаху у Загребу успешно нас је представљао Миша Ковачић, дугогодишњи члан клуба: „Турнир је био добро организован, али смештај нам је био лош – тик испод ноћног клуба! А тамо је сваке ноћи, до 5 ујутру, трештала српска народна музика”, навео је он један куриозитет.

Александар Станић био је представник клуба на мечу између Београда и Новог Сада у „Соко возу”: „Изванредан је осећај играти шах у возу, баш као у неким прохујалим временима пре 50 или 100 година! Овај атрактиван догађај, игран на више табли, био је изузетно медијски пропраћен, са директним преносом на ТВ Арени. Новосађани су нас победили са минималном разликом, мада је резултат овом приликом био у другом плану”, рекао је он.

Текст и слике: Александар Станић