Одржана комеморација Драгану Недељковићу Недељи

Одржана комеморација Драгану Недељковићу Недељи***

Шаховски клуб ПТТ Београд је у својим турнирским просторијама 31. маја организовао комеморацију Драгану Недељковићу Недељи, недавно преминулом дугогодишњем играчу, капитену, секретару, председнику.

Најпре је минутом ћутања одата пошта нашем драгом Недељи, а потом је председник ШК ПТТ Београд Срђан Смиљковић рекао: „Изненадна смрт Драгана Недељковића нас је осакатила, али нас неће зауставити. Био је душа тима, вођа, капитен. Пре шест месеци био је неизмерно срећан кад смо кренули са новом енергијом. Пошта је имала шаховске клубове у многим градовима, али је само Недеља успео да сачува београдски клуб при Предузећу. Био је одан, човек од речи, препун ентузијазма. Ми из пословодства Поште смо му неизмерно захвални. Ово је велики губитак и надам се да ћемо га пребродити. Породица Недељковић имаће представника у Скупштини клуба. Организоваћемо поштарску лигу, а од идуће године и Меморијал „Драган Недељковић Недеља”.

Срђан Смиљковић, председник Шаховског клуба ПТТ Београд

Затим се председник Шаховског савеза Београда Андрија Јоргић обратио бираним речима: „Нисам дуго познавао Недељу, али довољно да ми уђе у срце. Задужио је ШСБ својом стручношћу, смиреношћу и саветима. Жао ми је што није остварио амбиције на Купу, где је клуб недавно био пети. Ипак, надамо се да ће ове године ШК ПТТ Београд постати прволигаш. Ми из Савеза помоћи ћемо породици. Један од значајнијих турнира носиће његово име. Саветовао нас је да још снажније уводимо шах у школе.”

Андрија Јоргић, председник Шаховског савеза Београда

Најпотреснији говор одржао је цењени шаховски судија Петар Катанић, Недељин полувековни пријатељ. Са сузама је испричао: „Заједно смо били још од седмог разреда и чувене Шаховске школе „Партизана”. Од свих нас био је највећи фанатик. За њега није било изгубљене партије. У прејакој конкуренцији био је омладински вицепрвак Београда. Између фудбала и шаха, определио се за древну игру. Био је јако добар човек – свима је помагао. Период у ШК Раковица био је нешто најлепше у нашим животима. Играли смо шах до бесвести, а после ишли код велемајстора Симића на карте. У ШК ПТТ Београд је од 1983, када се запослио у Пошти. Тешко је поднео кад су испали из Премијер лиге, али су се убрзо тамо вратили. У клубу је био главни покретач и да се неким случајем измакао, клуб би се угасио. Комшије смо, па смо се често дружили. Неизмерна је била његова љубав према унуку. Надам се да ће ШК ПТТ Београд да уђе у Прву лигу, јер Недеља то апсолутно заслужује!“

Петар Катанић, шаховски судија

Владимир Шакотић, в. д. извршног директора Шаховског савеза Београда, прочитао је дирљиво писмо шаховског тренера Драгана Јосиповића у коме се веома емотивним речима опростио од свог пријатеља.

Текст: Александар Станић, фотографије: Никола Ножинић